Akut Miyokardit Ve Perikardit

Yayın Yılı: 2024
Sayfa Sayısı: 23-28
Kitap Dili : Türkçe

Anahtar Kelimeler


Hipertansiyon yapılan çok sayıda randomize kontrollü çalışmalar sonrasında sistolik kan basıncının (SKB) 140 mmHg üzerinde ve/veya diyastolik kan basıncının (DKB) 90 mmHg üzerinde olması şeklinde tanımlanmıştır. Kan basıncı regülasyonunun, hipertansiyona bağlı gelişebilecek morbidite ve mortaliteyi erken dönemde önemli ölçüde azalttığı yapılan çok sayıda çalışmada gösterilmiştir. Bu nedenle hipertansiyonun tespiti ve tedavisini geliştirmek için Avrupa Kardiyoloji Derneği (AKD) ve Avrupa Hipertansiyon Derneği (AHD) tarafından 2018 yılında “Arteriyel Hipertansiyon Yönetimi Kılavuzu” yayınlanmıştır (1). Kılavuz 18 yaş ve üzeri yetişkinlerdeki hipertansiyonun sınıflandırılması, takibi, tedavisi hakkında detaylı bilgiler içermektedir. Hipertansif aciller, artmış kan basıncına eşlik eden hipertansiyon aracılı hedef organ hasarı içeren durumlar olarak tanımlanmıştır. Hedef organlar beyin, göz, kalp, büyük arterler ve böbrekler olabilir. Progresif organ hasarından kaçınabilmek için kan basıncının hızlı ve dikkatli bir şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Seçilecek olan antihipertansif tedavi çoğunlukla intravenöz (iv) olarak uygulanmalı ve etkilenen organa göre seçilmelidir. 2020 yılında Uluslararası Hipertansiyon Derneği’nin yayınladığı kılavuza göre hipertansif acillerin klinik prezentasyonu şu şekillerde olabilmektedir:
-Malign hipertansiyon
-Hipertansif ensefalopati
-Hipertansif trombotik mikroanjiopati
-Hipertansif diğer klinik durumlar (akut serebral hemoraji, akut iskemik inme, akut koroner sendrom, kardiyojenik pulmoner ödem, aort diseksiyonu, ciddi preeklampsi ve eklampsi) (2).
Bu bölümde hipertansif acil durumların neler olduğundan ve kılavuzlara göre nasıl bir tedavi yaklaşımı izlememiz gerektiğinden bahsedilmektedir.

Bu kitabın bölümleri bulunmamaktadır.

Atıf Sayısı :